هرآنچه باید در مورد رزولوشن نمایشگرها بدانید: HD ،Full HD ،QHD و ۴K
نمایشگرهای HD، تمام اچ دی، QHD یا ۴کی؟ تفاوت میان نمایشگرهای مختلف چیست و بر چه اساس به این نامها شناخته میشوند؟
اگر سراغ خرید مانیتور رفته باشید، حتما با فروشندههایی برخورد کردهاید که رزولوشن نمایشگرها را با تاکید به صورت ۴K ،HD ،WQHD بیان میکنند. در مورد تلویزیون نیز همین جریان برقرار است، اما مهمتر از همه شاید خرید گوشی همراه باشد وقتی که صحبت از نمایشگر ۴K این گوشیها میشود. در این نوشته سراغ رزولوشن نمایشگرها میرویم و این عبارتهای آشنا را دقیقتر بررسی میکنیم.
تفاوت میان QHD و WQHD
بهتر است اول سراغ QHD و WQHD برویم و ببینیم تفاوت این دو عبارت تقریبا مشابه در چیست. اگر بخواهیم خلاصه صحبت کنیم، باید بگوییم این دو هیچ تفاوتی با هم ندارند. عبارت WQHD در اختصار برای Wide Quad High Definition به کار برده میشود، درحالیکه QHD بهجای عبارت Quad High Definition به کار میرود. درواقع حرف W در WQHD برای تاکید بر اندازه نمایشگر با نسبت ۱۶:۹ است که با نسبت ۴:۳ متداول متفاوت است.
QHD به چه معناست؟
خب میرسیم به QHD یا همان WQHD. این دو واژه به معنای رزولوشنی معادل ۴ برابر HD هستند؛ به همین سادگی! اگر بخواهیم تعداد پیکسلها را بشماریم، باید بگوییم رزولوشن HD تعداد ۷۲۰ پیکسل بهصورت عمودی دارد و QHD تعداد ۱۴۴۰ پیکسل عمودی. بهطور افقی هم تعداد پیکسلها دو برابر میشود؛ یعنی از ۱۲۸۰ پیکسل افقی که رزولوشن HD است به ۲۵۶۰ افزایش مییابد و دو برابر میشود. درنتیجه با دو برابر شدن تعداد پیکسلهای افقی و عمودی، رزولوشن در کل ۴ برابر میشود.
رزولوشن ۴K و ۵K چیست؟
حالا که میدانیم QHD و WQHD چیست، سراغ رزولوشنهای بالاتر میرویم: ۴K و ۵K. رزولوشن ۴K، که به آن اولترا HD نیز گفته میشود، همانطور که از نامش پیداست ۴ برابر رزولوشن Full HD است. همانگونه که در مورد QHD دیدیم، ۴K نیز به صورت افقی و عمودی دو برابر میشود. با این تفاسیر تعداد پیکسلهای عمودی از ۱۰۸۰ در Full HD به ۲۱۶۰ در ۴K افزایش مییابد و تعداد پیکسلهای افقی نیز از ۱۹۲۰ در تمام اچدی به ۳۸۴۰ در ۴کی افزایش مییابد. عبارت ۴K نیز به این دلیل به آن نسبت داده شده که تعداد پیکسلهای افقی در این رزولوشن حدود ۴۰۰۰ (۳۸۴۰) پیکسل است.
اما در مورد ۵K اوضاع به چه صورت است؟ با توجه به پاراگراف قبلی، حتما نتیجه میگیرید که تعداد پیکسلهای افقی باید ۵۰۰۰ باشد. البته بیراه هم نیست و تعداد پیکسلها ۵۱۲۰ پیکسل است. تعداد پیکسلهای عمودی در رزولوشن ۵K نیز ۲۸۸۰ پیکسل است. بهطور کلی در این رزولوشن تعداد پیکسلها ۷ برابر تمام اچدی است.
نتایج عملی
اما در عمل کدامیک از این رزولوشنها کاربردیتر است؟ باید گفت که این پاسخ بسته به نیاز کاربر متفاوت است.
هرچه رزولوشن نمایشگر بالاتر باشد و تعداد پیکسلهای بیشتری در اندازه مشخص داشته باشد، تراکم پیکسلی بالا میرود و بدین ترتیب تشخیص یک پیکسل بهتنهایی دشوار میشود؛ درنتیجه تصاویر طبیعیتر جلوه میکنند. رزولوشنهای بالا اغلب به کار عکاسها و طراحان میآید، زیرا آنها تصاویر را با دقت بیشتری مشاهده میکنند.
از تراکم پیکسلی که بگذریم، نمایشگری با پیکسلهای بیشتر به شما امکان میدهد تصویر بزرگتری بدون از دست دادن کیفیت داشته باشید. یک تصویر QHD مثل قرار دادن دو تصویر HD کنار هم است. برای بسیاری افراد همین دلیل کافی است تا QHD را به HD ترجیح دهند. برخی نمایشگرها حتی به شما اجازه دریافت سیگنالهایی از دو ورودی را میدهند؛ یعنی در یک نمایشگر میتوانید محتویاتی از ورودیهای (سورسهای) مختلف تماشا کنید.
هرآنچه باید قبل از خرید یک نمایشگر با رزولوشن بالا بدانید
بههرحال خوب است قبل از رفتن به سراغ نمایشگرهایی با رزولوشن بالا برخی موارد را بدانید.
اول از همه این که برخی برنامهها یا سیستمعاملها بهخوبی نمیتوانند از عهده پردازش تعداد زیاد پیکسلها برآیند و در این زمینه با مشکلاتی مواجه میشوند. از طرف دیگر محتویات ۴K و ۵K زیادی در دسترس نیست و نمایش این محتویات نیز نیازمند پردازش بسیار و قدرت پردازشی بالاست.
درمجموع هرچند کیفیت ۴K و ۵K بسیار خیرهکننده است، این مشکلات هم هنوز پیش روی نمایشگرهایی با این کیفیت قرار دارد.
باتشکر از : gsm