اجتماعي, تاريخي, خبري

داستان ظهور تا سقوط پلاسکو در وبلاگ بیستک!

داستان ظهور تا سقوط پلاسکو در وبلاگ بیستک!

نماد نوستالژیک تهران، چرا به تلی از خاکستر تبدیل شد؟

p14

پخش مستقیم سقوط ساختمان هفده طبقه پلاسکو در خیابان جمهوری تهران از شبکه خبر سیما، لحظاتی بعد به خبر نخست بسیاری از خبرگزاری ها و رسانه های جهان تبدیل شد که تراژدی تلخ ۱۹ ژانویه ۲۰۱۷ میلادی را به دنیا مخابره کردند. جهان در آخرین روز دی، بار دیگر از ایران شنید، اما این بار با طعم تلخ و اندوه.

شاید کسی فکرش هم را نمی کرد که نماد مدرنیته پایتخت ۲۳۰ ساله ایران، در صبحگاه ۳۰ دی ماه ۹۵، در اثر آتش سوزی، به یکباره فرو ریخته و به تلی از خاکستر تبدیل شود و ده ها تن از فرزندان این مرز و بوم را به خاک و خون بکشد و صدها میلیارد تومان خسارت مالی بر جای گذارد.

p18

اما داستان پلاسکو چه بود؟

کسانی که در  خیابان جمهوری تهران تردد کرده بودند، حتماً یکی از ساختمان های بلند و قدیمی معروفی که از هر نقطه این خیابان قابل مشاهده است را تماشا کرده اند. جایی در ضلع شرقی چهار راه استانبول و نزدیک سفارت انگلیس و ترکیه.

p4

جایی که روزگاری، عشق دختر بچه ها و پسربچه ها بود که به همراهی والدین خود، به پلاسکوی مرتفع تهران بیایند و هم گشتی در این برج عظیم با فروشگاه های رنگارنگ و جذاب بزنند و هم، خرید فصل مدرسه و ایام نوروز را در آن انجام دهند.

کلنگ احداث ساختمان پلاسکو، در سال ۱۳۳۹ هجری شمسی به زمین زده شد و در سال ۱۳۴۲ کار ساخت به پایان رسید. این مجتمع تجاری، یکی از مرتفع ترین ساختمان های تهران آن روزگار به شمار می آمد. برخی، پلاسکو را نماد تهران مدرن می دانستند، چرا که بر اساس فناوری و توان مندی طراحی آن روزگار، این ساختمان، ابهتی به تهرانی که به ندرت ساختمان مرتفع در آن دیده می شد، می بخشید.

p0

این ساختمان از روزهای نخستین فعالیت خود، یکی از مراکز اصلی و توزیع عمده فروشی و خرد انواع پوشاک مردانه تهران بوده و یکی از پاتوق های اصلی اهالی پایتخت برای خرید مایحتاج لباس مردانه به شمار می آمد.

احداث ساختمان به گونه ای بود که طراحی ساختمان های امریکایی را نشان می داد و به واسطه ارتفاع قابل ملاحظه آن و استقرار آسانسورهای مدرن در آن، موجی از علاقمندان به گردشگری ارتفاع در تهران دهه چهل را به سمت خود کشاند تا از طریق آسانسورهای پلاسکو، تهران آن روزگار را تماشا کنند.

p5

پلاسکو در دهه چهل، دومین ساختمان مرتفع پایتخت و ایران بود که در آن، آسانسورهای مدرن اروپایی مستقر شده بود و هموطنان می توانستند برای نخستین بار، تجربه آسانسورگردی را در ساختمانی غیر دولتی، تجربه کنند.

اتوبوس های دو طبقه معروف تهران قدیم که تا اوایل دهه شصت شمسی هم در برخی نقاط پایتخت تردد می کردند، بخشی از گردشگری تهرانی ها را به سمت ساختمان پلاسکو هدایت می نمودند. رستوران بزرگی که در بالای برج قرار داشت، فرصتی را برای تهران گردهای دهه پنجاه فراهم می کرد تا شهر را از فضایی جذاب تماشا کنند.

 p7

عکسی از ساختمان پلاسکو در زمان افتتاح که تصویری از محمد رضا پهلوی بر آن نصب شده بود

پلاسکو، در یکی از مقصدهای تجاری مهم پایتخت واقع شده بود که به همین خاطر، تابلوهای نئونی که برای تبلیغات در شب استفاده می شد،  یکی از جذابیت های خیابان جمهوری آن روزگار به شمار می آمد.

p8

پلاسکو، یکی از نخستین تجربه های خرید تهرانی ها در ساختمانی لوکس و مدرن بود که برندهای گوناگونی نیز در آن عرضه می شد. پلاسکوی این روزها، قریب به ۶۰۰ واحد تجاری را شامل می شد که گردانندگانش، بوتیک داران یا فروشندگان تولیدی بودند و شاید اکثراً آنها، از این ساختمان و مالکش که در اوایل انقلاب به اعدام محکوم شد، چیزی نمی دانند.

با سپاس از : rooziato

 

دیدگاهتان را بنویسید