موزه برادران امیدوار؛ در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد که بیشتر ما آن را با نام کاخ سعدآباد می شناسیم ده ها کاخ و موزه زیبا وجود دارد. این موزه ها، کاخ ها و کوشک ها در در شمالی ترین و خوش آب و هواترین منطقه تهران در مساحتی حدود ۳۰۰ هکتار ساخته شده اند و به دوران قاجاری و پهلوی تعلق دارند. یکی از این موزه ها، در زمان های پیش از انقلاب اسلامی محل زندگی و استراحتگاه سورچی ها و محل نگهداری کالسکه های سلطنتی بوده است که در حال حاضر موزه برادران امیدوار نام دارد. در این موزه انواع آلات و ادوات شکار انسان های بومی، اسکیمو، آمازون، آفریقا، ظرف های سفالین فرهنگ اینکا، حیوانات و جانوران تاکسیدرمی شده، مرجان، فسیل، و عکس های سفر برداران امیدوار است. بنای این موزه دارای ۴ اتاق با نمای آجری قرمز رنگ و گچ بری های زیبا می باشد که پس از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۸۱ شمسی مرمت و بازسازی شد و در پنجم مهر ماه ۱۳۸۲ در هفته جهانگردی با تلاش سازمان میراث فرهنگی، به نام اولین جهانگردان ایرانی افتتاح شد.
موزه ای که می خواستیم؛ چیزی که شد؟!
برادران امیدوار بعد از پایان سفرشان در سال ۱۳۴۳، تصمیم گرفتند ایده ای را که از ابتدا دنبال بودند، پیاده کنند. «دل مان می خواست آنچه را از سفرمان به دست آورده بودیم، در یک موزه به نمایش بگذاریم. اولین کسی که بعد از پایان سفرها با ما صحبت کرد، تیمسار خسرویانی بود. او بعد از این که حرف های مان را شنید، در برنامه ای ما را معرفی کرد. بعد ما طرحی را که در ذهن داشتیم، در یک دفترچه سی صفحه ای آماده کردیم. طرح ما به حدود ۱۵۰ هکتار زمین نیاز داشت. در این موزه خاص می توانستیم تمام سوغات های خاص مان را به نمایش بگذاریم و حتی توسط آشپزهایی که به استخدام در می آمدند، خوراک محلی هر منطقه از جهان را جداگانه سرو کنیم».
طرح امیدوارها به نظر جالب می آمد. در نتیجه آن ها به رییس اداره هنرهای زیبا، معرفی شدند و در مرحله بعدی، آن ها به وزیر کشاورزی معرفی شدند. «وزیر گفت که می تواند بخشی از زمین های عباس آباد را که بالای بلوار الیزابت (بلوار کشاورز فعلی) بودند و در آن زمان بیایانی بودند، در اختیار ما بگذارد. به آن ها گفتیم که ما زمین خوار نیستیم و زمین تنها به دردمان نمی خورد».
Museum omidvar Brothers-bistac-ir01
طرح موزه برادران امیدوار سال ها مسکوت ماند تا این که حدود ۱۲ سال پیش، دکتر عبدالعلی پور به ریاست مجموعه کاخ های سعدآباد منصوب شد. «در آن زمان، ما در زیر کاخ سفید، که قبلا محل زندگی شاه و فرح بود، سه ماه نمایشگاه برگزار کردیم. در این نمایشگاه استقبال زیادی از کار ما شد و در نهایت تصمیم گرفتند که نمایشگاه ما به طور دائمی به بخش دیگری از مجموعه منتقل شود».
موزه ای که نظیر ندارد!
چرا موزه برادران امیدوار این قدر مورد توجه بود؟ از مدت ها پیش، موزه های بزرگ بسیاری از کشورها با عیسی و عبدالله مکاتباتی داشته اند و خواسته اند بخش های قابل توجهی از اشیای آن ها را خریداری کنند. «هیچ ایرانی یا حتی خارجی شبیه به ما کاوش نکرده است. به طور مثال، در انگلستان دانشجویان برای نوشتن پایان نامه شان به مناطقی سفر کرده اند و وسایلی همراه خودشان آورده اند که این اشیا در حال حاضر در بخش انسان شناسی موزه بریتانیا نگهداری می شود.
اما هیچ کس از تمام نقاط دنیا همراه خودش سوغات نیاورده است. ضمن این که بسیاری از آن مکان ها دیگر وجود ندارند و وسایل آن دوران کاملا از بین رفته اند. جمجمه های کوچک شده ای که قوم «جیوارو» از قربانی هایشان درست می کردند، جز اشیای آنتیک و خاصی هستند که در بیشتر موزه های جهان، ردی از آن ها وجود ندارد. بومرنگ ها و تمام ادوات شکار مربوط به آن دوران هم دیگر وجود ندارند».
البته با وجود همه این نکات مثبت، موزه کمبودهای جدی ای هم دارد؛ «باید راهی برای برطرف کردن آن پیدا کنیم. من باید غرفه هایی درست کنم که زندگی مردم را به طور واقعی تری در آن نشان بدهم. من و برادرم عبدالله که سال هاست در شیلی یک شرکت فیلمسازی را اداره می کند، دنبال پول نیستیم. ما می خواهیم جهان را به مردم مان نشان بدهیم و باعث افتخار کشور باشیم. هر کس هم که در این راه بتواند کمک کند، استقبال می کنیم».
موزه ی برادران امیدوار اولین موزه ی انسان شناسی در ایران است .این موزه سه نگارخانه دارد که در دو نگارخانه ی آن آثار اهداییِ برادران امیدوار به معرض نمایش گذاشته شده است. این آثار حاصل سفرهای این دو برادر و عکسهای آنان است. این اشیاء از قارههایی چون آفریقا، آسیا، آمریکا و استرالیا جمع آوری شده است. نگارخانه سوم اتاق نمایش فیلم است که در آن فیلم سفر و اسلاید گرفتهشده توسط این دو برادر به نمایش درمی آید.
بازدید از موزه برادران امیدوار همه روزه به غیر از ایام سوگواری آزاد است. زمان کارگیشه فروش بلیت موزه ها از ۹ صبح تا ۴ بعدازظهر است. محوطه مجموعه نیز از ساعت ۹ صبح تا ۹ شب باز است. برای بازدید از موزه برادران امیدوار باید بین ساعت های ۸:۳۰ صبح تا ۵ بعدازظهر به سعدآباد مراجعه کنید.
نشانی این موزه تهران – خیابان ولی عصر، خیابان زعفرانیه (شهید فلاحی نژاد)، مجموعه فرهنگی تاریخی سعد آباد است.
با سپاس از : dadaryha