تاثیر رسانه ها بر انسان – بیسمگ ( مجله بیستک ) !
impact-media-people-bistac-ir01
انسان ها همواره سعی در برقراری تعامل و ارتباط با دیگران دارند. آنها در این تعامل و ارتباط ممکن است درباره مسائل علمی وجهان پیرامون و یا در مورد مسائل پیش پا افتاده و دوستانه سخن بگویند . البته این نوع تعامل ، تعامل مستقیم است . که در گذشته نسبت به امروز بیشتر بوده است زیرا در آن زمان وسایل ارتباط جمعی و رسانه ها کم بود و همین باعث می شد که فاصله بین افراد کمتر و صمیمی تر شوند ( همانند کلاس های مجازی امروزی در مقایسه با چندین دهه گذشته. )
impact-media-people-bistac-ir05
به جهت واضح بودن مسئله ، وقتی فرزندی بدنیا می آمد پس از یادگیری زبان مادری ، ابزاری جزء پدر ومادر و خانواده و … برای آشنایی با فرهنگ و آگاهی از جهان اطراف نمی یافت و وابستگی اش به اعضا خانواده بیشتر می شد ( یک محیط بسته از نظر آگاهی و علمی ) ، در گذشته بهره گیری علمی بیشتر از طریق استاد بود ، اما امروزه رسانه های علمی مانند رادیو ، تلویزیون ، کتب معتبرعلمی با چاپ های گوناگون ، مجلات و از همه جامع تر شبکه اینترنت جهانی ( بوسیله موتور های جستجو گر صفحات بستر وب ) که بیشتر فایل ها به صورت رایگان قابل دسترسی می باشد ، پا به عرصه گذاشتند و گسترش پیدا کردند.
impact-media-people-bistac-ir03
در چنین اوضاعی که رسانه های جمعی با این همه گسترش وجود دارند مسلما نیازی به استفاده از شیوه های سنتی نیست و وابستگی به والدین و افراد دیگر از نظر منابع پردازش کننده های علمی کمتر می شود . لازم به ذکر است که باید جنبه های عاطفی را ازاین مقوله تفکیک کنیم چون با هیچ وسیله ای امکان تولید حالات عاطفی در بین انسان ها وجود ندارد . حتی تاثیر تمامی رسانه در جهان امروز یکسان نیست . مانند کتب غیر درسی و مجلات که در مقایسه با سایر رسانه ها کمتر مخاطب دارند. حتی رسانه های صوتی وتصویری هم برنامه های خود را با توجه به علایق و ارزش های افرادی که می خواهند فرهنگ را به آنان انتقال دهند ، تنظیم می کنند .
impact-media-people-bistac-ir04
“ محدودیت های رسانه ای “
بعضی رسانه ها ( بی بی سی و سی ان ان ) در انتقال فرهنگ محدودیت هایی دارند و قادر به انتقال بعضی از وجوه فرهنگ خود نیستند . در نتیجه گزیده ای از فرهنگ خویش را انتخاب و منتقل می کنند. این مهم به تدریج موجب تغییر فرهنگ مغلوب در جهت خاصی می شود . بدین خاطر بسیاری از مخا طبین مصرف کننده فرهنگ آنها ، از این رسانه های جمعی ( صوتی وتصویری ) برای پر کردن اوقات خود استفاده می کنند . چندین دهه است که این رسانه ها تاثیر بسزائی در امر آموزش داشته اند تا بدانجا که برنامه ریزان امروزی ، مکان های آموزشی مجازی در حد خیلی گسترده تهیه کرده اند که قابل استفاده برای تمامی فراگیران علمی می باشد . اما این رسانه ها به خصوص رسانه های تصویری برخی مواقع تاثیر منفی در روی افراد جوان جوامع می گذارند .مانند فیلم های غربی با معرفی زندگی مصنوعی ورویایی و ارزش های تازه و اغراق آمیز به حدی که مصداق خارجی ندارد. متاسفانه این مسئله امروزه یکی از مشکلات جدید در زندگی جوانان در کشور های مسلمان می باشد . بنابراین رسانه های جمعی به مراکز قدرتمند و توانا تبدیل شده اند که می توانند از طریق شکل دادن به نمادهای اصول زندگی و فرهنگ بر رفتار افراد تاثیر بگذارند.
impact-media-people-bistac-ir02
طبق یک تئوری از پیش تعیین شد، هیچ موضوعی اتفاقی نیست و تمام آنچه ما بعنوان یک موضوع در اختیارمان قرار می گیرد؛ تعریف شده و از پیش برنامه ریزی شده است تا نه تنها امروز و یا فردا بلکه گذشته ما را نیز از نو بسازد!
impact-media-people-bistac-ir06
” سینما رسانه ای برای همه فصول “
مگر می شود از رسانه سخن گفت و نقش کلیدی سینما را به زبان نیاورد ؟
سینما فرزند غرب است و تمام رشدش را در غرب نموده به بلوغ رسیده و پر واضح است که امروزه در میانسالگی بسیار جا افتاده تر از صد سال قبل عمل نماید . آنچه روزگاری نه چندان دور با عنوان سینمای عاشقانه و یا حتی جنگی برای مخاطب ارزشمند بود، امروز جایش را بشدت به سینمای آینده داده . غرب خیلی زود متوجه شد که چون گنجینه ای مانند ممالک شرق و یا حتی اروپا بعنوان پشتوانه گذشته و فرهنگ تاریخی ندارد باید پنجه در آینده بیفکند و این گونه شد که با فیلم های نمادین خود ( جنگ ستارگان ) به جنگ نسلها کمر همت بست و عجبا اینکه چنان هم موفق شد؛ تا بدانجا که حتی پدر بزرگ ها نیز شیفته سینمای آینده شدند … آنها دیدند برای اینکه نسل جوان را به سوی خود جذب نمایند باید اورا به آینده متصل کنند .چرا که خاصیت جوانی حرکت به سوی رشد است و در پیش رویش آینده را دارد پس باید آینده ای را ترسیم نمود که حاوی پیام ها و خواسته های امروز آنها باشد .
impact-media-people-bistac-ir07
” هیچ اتفاقی، اتفاقی نیست ! “
متوجه شدیم که مطابق برنامه ریزی غرب، آینده را امروز می سازند . پس بنابر این اگر قرار است ترس بر جامعه حاکم باشد و یا اگر باید فردا آنطور که امروز می خواهند ساخته شود باید نسلی گوش به فر مان در اختیارشان باشد . گذشته مال شرقی ها و اروپایی ها است !آنها هستند که تاریخ و گذشته ای دارند و سندی هست که بدان افتخار نمایند . پس باید گذشته را با تمام داشته هایش نابود ساخت و به نسل آینده فهماند که هیچ چیزی از گذشته ماندنی نیست و تو مالک آینده خواهی بود. جهان تو کره خاکی کوچکی نیست که درخت یا دریا ، کوه و حتی بیابان دارد ، بلکه جهان تو تمام کهکشان ها است با تمام ستارگانش !تو قرار است مالک تمام جهان با ستارگانش باشی! علم به تو می آموزد که باید دانش و توانت در حدی باشد تا با موجودات فرا زمینی ارتباط برقرار کنی ! تو نیازی به دانستن همه چیز نداری یک لوح فشرده شده تمام گذشته و آینده را برایت در خود نگاه می دارد! لوحی که از گذشتگان برایت به یادگار مانده و این بار بطور کاملاً رایگان در دسترس تومی باشد! لازم نیست هزینه ای بپردازی؛ تو فقط اراده کن آنچه نیاز داری به سادگی به هر زبان وگویشی با میلیونها تصویر در اختیار تو خواهد بود! تو به آینده تعلق داری و آینده از آن تو خواهد بود!
بدون شک همه ما فیلم های جنگ جهانی دوم و یا سرخ پوستان آمریکا را بار ها دیده ایم و بدون این که بخواهیم و یا متوجه شویم تنها بدلیل اینکه گفتار ارتشیان آلمانی ترجمه نمی شود و یا سخنان سرخپوست ها را نمی فهمیم اما زبان بازیگر وسترن یا سرباز غیر آلمانی را متوجه می شویم، چون زبانشان را می فهمیم پس با وی همزاد پنداری می کنیم و دیگران را دشمن فرض می کنیم! به همین سادگی ما حق را آن گونه که سازنده فیلم می خواهد می فهمیم و قهرمان و ضد قهرمان قصه را آنها برایمان تعریف می کنند. جذابیت این مقوله بقدری زیاد است که حتی اگر هم بخواهیم خود را از آن دورنمائیم باز ناچار می شویم قدم به قدم به سمتش برویم . چه کسی باور می کرد به این سرعت مردم جهان با گوشی های هوشمند ارتباط برقرار نمایند و در لحظه نتوانند از آن جدا شوند!
امروزه دیگر این ما نیستیم که به این گوشی ها نیاز داریم بلکه زندگی مان است که بدون آن امکان ندارد! هر آنچه بنام اطلاعات نیاز داریم با لمس صفحه گوشی خود در اختیارمان قرار می گیرد و بدون نیاز به برداشتن حتی یک قدم می توانیم کیلومتر ها سفر کنیم و با هر کس در جهان به طور مستقیم به گفت و گو بنشینیم. دیگر حتی لازم نیست به سینما برویم و یا حتی به پزشک مراجعه نمائیم و همه این کار ها با لمس صفحه گوشیمان امکان پذیر خواهد بود. بد نیست بدانیم گاه بدون اینکه نیاز داشته باشیم خرید می کنیم چون می بینیم و می خریم:
” هرآنچه دیده بیند دل کند یاد! “
با سپاس از : دکتر جعفر صابری & ASHTI &JAFARSABERI